Despre noi  


...Situata in frumoasa depresiune a Tarii Hategului, la poalele muntilor Retezat, strajuita de Muntii Poiana Ruscai la N, Tarcului si Retezat la S si la S-E localitatea Sarmizegetusa se afla la aproximativ 8 km departare est de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in antichitate numele Tapae,astazi Poarta de Fier ale Transilvaniei.
Distanta fata de principalele orase din zona este de 55km E de Caransebes, 18 km V de Hateg, 40 km S-E de Hunedoara, oras care poarta si numele judetului pe teritoriul caruia se afla comuna Sarmizegetusa.

 
...Sarmizegetusa de astazi isi are originea inca din antichitate cand, pe teritoriul actual al comunei se ridica Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, metropola romana, ridicata in jurul anilor 107-108 la ordinul imparatului Traian . Dupa retragerea romanilor in sudul Dunarii in perioada imparatului Aurelian (275-276) orasul antic se destrama datorita atacurilor popoarelor migratoare, dar la inceputul mileniului al doilea (dupa Christos (e.n)) se infiripa o asezare romaneasca avand diferite denumiri cum ar fi : Britania, dupa numele lui Britus cel Rosu cneaz de Hateg, sau Gradiste (loc cu ruina de cetate) si care peste veacuri o intalnim cu numele de Sarmizegetusa.
...Pensiunea " ULPIA TRAIANA" apartine Asociatiei Familiale Delinescu Florin Sorin Agroturism, fiind infiintata la sfarsitul anului 2000 si avand clasificare din partea Ministerului Turismului de doua margarete ( doua flori). Se afla situata in localitatea Sarmizegetusa , nr.153 , la 50 m. distanta de centrul orasului antic Forul Roman. Infiintata in anul 2000 , cu 4 locuri disponibile, datorita necesitatii spatiilor de cazare in localitate, numarul locurilor in 2003 s-a dublat ajungand la 8 locuri, acestea fiind disponibile in 3 camere cu 1sau 2 paturi duble si doua bai comune. Dispunem de un bogat sortiment culinar traditional, majoritatea produselor provin din productie proprie.

Printre punctele de atractie a zonei amintim:

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, metropola romana a antichitatii;
* Cele mai vechi biserici din piatra din Romania: Densus, Strei, Ostrov, Santamarie Orlea;
* Rezervatia de Zimbrii Hateg;
Splendoarea muntilor Retezat si Tarcului;
* Castelele medievale din Hunedoara si Santamarie Orlea;
* Zona calcaroasa cu zecile de pesteri din zona Muntilor Sureanu .